Topas og Akvamarin jakt!

Jeg har alltid vært glad i geologi, drømmen min som liten var å bli Vulkanolog, men jeg endret tanker på ungdomskolen, noe jeg angrer for den dag i dag, men vi får se, kanskje jeg går tilbake til skolen om ikke så alt for lenge.

Men uansett så har jeg funnet en del røyk kvarts oppi skogen her, og det gjorde så jeg begynte å google, og det viser seg at det er en Topas gruve i nærheten, og på andre siden av fjellet hvor den gruva befinner seg så skulle det være Akvamarin, så jeg ble jo helt gira, jeg snakket med pappa og han ville være med, så vi pakket en sekk med 2 hammere, 2 meisler, vann, og 2 bananer, nå skulle vi ut på jakt! 

(bildet er lånt fra google)

Så på fredag tok vi på oss tur tøy og fjellsko så dro vi.

I følge google så skulle det være 5 gruver der, men det var så gjengrodd at vi bare fant 2, men vi fant ingen topas, heller ikke rundt gruvene, så da begynte vi å over fjellet, etter en stund så fant vi plutselig at området som var gjerdet inn med ett 3.meter høyt gjerde, men vi så ikke noen grunn til det, så selvfølgelig så måtte jeg krabbe under for å se hva som befant seg der, (Tenk om det var topas der?) men det var en veldig dyp kløft, hvertfall 10meter rett ned, så det var bare sperret for at dyr og mennesker ikke skulle falle ned. vi gikk videre til det begynte å bli bratt, som det sto advarsler om på nettsiden at det var i det bratte partiet man kunne finne akvamarin.

Vi prøvde å lete etter riktig mineralblanding i fjellet, ‘’Granite Pegmatite” som det heter på engelsk, det vil si granitt med riktig mineral blanding for at krystaller skal gro der.

Vi fant utrolig lite av det, så det var veldig skuffende.
Akvamarin er veldig sjeldent, så regnet ikke med å finne så mye, men hadde ett håp om å i alle fall finne 1, men etter som tiden gikk så fant vi bare 1 røyk kvarts, og i følge hva jeg har lest så er det større sannsynlighet å finne akvamarin i områder med røyk kvarts, men siden vi bare fant 1, så var sannsynligheten for å finne noe akvamarin her, veldig liten, så etter 3 timer leting i varmen så bestemte vi oss for å gi oss.

Men jeg fant en liten klump med masse små krystaller og en stor bit med kråkesølv, som jeg tok med meg hjem. 

Litt uklart bilde men.

Så det var en ganske skuffende tur, men jeg er jo helt fersk på dette, og det er sjeldne krystaller å finne, men da ga jeg det ett forsøk i alle fall 🙂

Jeg la ut en tiktok video av hele turen, den kan dere se her 🙂

https://www.tiktok.com/@magentaminion
https://youtube.com/shorts/25ApW2ILPYc?feature=share

Håper dere får en fin kveld videre! 

Når diagnosen slår deg i bakhode!

Advasel – Kan virke triggende for noen

God dag kjære lesere!
Jeg har noe som heter Unnvikende Personlighetsforstyrrelse, og de siste mnd har den holdt seg rolig, og jeg tenker at det er nok fordi det er så mye annet som har skjedd at den rett og slett ikke har kommet seg fram foran alt det andre.

Men på fredag så ble jeg invitert ut for å drikke med noen venner, dette er første invitasjon til å drikke siden Rally festen i April, etter masse tankekjør så sa jeg Ja!

Usikker på om jeg i det hele tatt skulle drikke ettersom at det gikk så utrolig galt etter siste fest, så bestemte jeg meg for å bare drikke Smirnoff Ice og ikke blande noen ting!
Og drikke like mye vann som alkohol!

Kom meg på festen litt senere enn de andre, det var bare kjent folk, og drakk vann en liten stund før jeg tenkte ¨Faen heller¨ nå har du muligheten til å drikke, åpnet enn Smirnoff Ice, og allerede etter første slurk kom angsten.
Tenk om du er allergisk?? 
Du har spist masse mat i dag og is, nå kommer du til å legge på deg!! 

Ventet 10min med neste slurk for å se om jeg fikk hevelsene i munn, det gjorde jeg ikke, så klarte å drikke opp resten, så bestemte hun som hadde festen at de skulle lage hjemmelagde Strawberry daiquiri. Allerede voldsomt trigget av angst så var det ikke noe alternativ til å si neij da hun bare satte i gang og lagde til alle. Den ble laget med vodka, jordbær, minttu, isbiter og banan. 
Hele meg kriblet, dette takler jeg ikke, men jeg kan jo ikke være frekk og si neij heller??

Vet jo at jeg tåler banan og jordbær, da jeg har testet disse flere ganger i sommer. Men Vodka og minttu?, takler magen min det etter så mye tull for noen få uker siden??

Tok 1 slurk og den var ikke noe god, det var alt for mye minttu, var ærlig og sa at den ikke var noe for meg, så ga den heller til henne som lagde dem, og hun var helt enig, den var ikke noe god, men hun var så full at hun drakk den uansett.

Så drakk jeg vel rundt 0.4L vann før neste Smirnoff Ice, nå begynte panikken sakte å komme fram, tok meg selv i å ufrivillig holde pusten gjentatte ganger, måtte snakke til meg selv, pust rolig og ikke stopp! Pust rolig, pust rolig! så vibrerte klokka mi og sa at jeg måtte roe meg ned, jeg var alt for stresset og da så jeg at jeg hadde over 90 i puls selv om jeg satt rolig!! Da skjønte jeg at jeg måtte ta ett valg, enten drikke mer så jeg ikke kjenner det lenger, eller stoppe og prøve å få tilbake kontrollen.

Men akkurat da så bestemte de andre seg for at vi skulle ned på Smalangen! 
Jeg drakk noen dl til med vann før vi gikk. Vi kom ned på baren og jeg hadde bestemt meg for å drikke bort panikken, men så var de utsolgt for Smirnoff Ice, så da ble det plan B, slutte å drikke for i kveld!

Det var kjempe mange folk der, som er uvanlig. så jeg ble i alle fall distrahert nok til at jeg ikke kjente panikken så godt.

Men jo mer vann jeg drakk, jo trøttere ble jeg, og jeg orket ikke lenger å være så ¨Happydappy gira¨ og de andre ble fullere og fullere så til slutt var de overalt og jeg ble sittende alene, så jeg drev med tlf

Så etter 20min alene så kom tankene fra alle gangene jeg var alene på skolen!
*Du er uønsket
*Du passer ikke inn
*De liker deg ikke
*De hater deg
*Du er for rar
*Du kan ikke danse eller noe, så sitt her, ellers vil alle le av deg
*Er jo ikke rart du sitter alene, ingen vil henge med noen som deg!

Så etter 10min til så kom en kompis bort å spurte om det gikk bra, jeg løy og sa ja, men at jeg snart drar hjem. 
Han sa okey og gikk bort til noen andre. 
Så kom en annen og sa ‘’Se på deg da, lille stille, går det bra?” svarte jada, men jeg reiser hjem nå. 

Da klarte jeg ikke holde tilbake lenger og begynte å grine, prøvde å stoppe, men det gikk ikke, så da fortet jeg meg og tok alle tingene mine og gikk hjem før noen så det.

Gråt hele veien hjem, alle rasjonelle tanker var borte, jeg var plutselig ‘’Klassens lille stille igjen” (som det står på klassebildet mitt i 10kl) Hun som ikke turte å gjøre noe annet enn å sitte stille bakerst i hjørne av klasserommet pga alle mobberne.

Alle de fæle tankene og kommentarene fra skolen kom bombanderende. Men jeg måtte stoppe å gråte nå, fordi jeg var hjemme og mamma hadde ikke lagt seg enda og jeg ville ikke prate om det, men det gikk ikke, mamma syns jeg var alt for tidlig hjemme så hun trodde ikke på meg når jeg sa at det ikke var noe galt, så hun ga meg en klem og da begynte jeg å grine igjen. 

Fortalte bare at jeg følte meg utenfor, men at det ikke var pga noe dem hadde gjort. For det var jo ingen der som var slemme mot meg. Det er bare denne dritt diagnosen og traumene jeg har fått pga alle mobberne på skolen.

Gikk å la meg og merket at den lille alkoholen jeg hadde drukket var på vei ut igjen, smålig hodepine og fortsatt forhøyet puls (får noe høyere hvilepuls av alkohol)

Resten av helga var helt ødelagt, følte meg skikkelig nedfor og ønsket ikke noe sosial kontakt med noen i det hele tatt.

Unnvikende Personlighetsforstyrrelse:

For å oppfylle kriteriene for en unnvikende personlighetsforstyrrelse skal individet, ifølge ICD_10, i tillegg til de generelle kriterier for personlighetsforstyrrelse, ha minst fire av følgende personlighetstrekk stabilt vedvarende over tid:

  • Vedvarende og gjennomgripende følelser av anspenthet og frykt.
  • Oppfatning om at en er sosialt klønete, lite personlig tiltrekkende eller underlegen andre.
  • Overdreven opptatthet av å kunne bli kritisert eller avvist i sosiale situasjoner.
  • Uvillighet til å involvere seg med andre hvis en ikke er sikker på å bli likt.
  • Innskrenket livsstil som følge av behov for fysisk sikkerhet.
  • Unngåelse av sosiale eller yrkesmessige aktiviteter som innebærer betydelig mellommenneskelig kontakt, på grunn av frykt for kritikk, misbilligelse eller avvisning.
  • Følelse av å være mindre verdt enn andre.
  • Overfølsomhet overfor avvisning og kritikk

Jeg har alle 8 hoved kriteriene!

Andre kjennetegn

Mennesker med AvPD er opptatt av sin egen utilstrekkelighet og inngår vennskap med andre så fremst de er sikre på at de ikke vil bli avvist. Tap og avvisning er så smertefullt for disse, at de velger å være ensom framfor å risikere avvisning.

  • Har et sterkt ønske om å være sosial men klarer det ikke.
  • Snakker om et bestemt ”ufarlig” tema (jobb, familie, spesielle hendelser) for å unngå personlige spørsmål.
  • Sier aldri med vilje noe som vil såre en annen person.
  • Går langt over sine egne grenser for å ta vare på andre.
  • Noen har kun har kontakt med nær familie og har kun noen få nære eller ingen venner.
  • Noen er veldig stille og oppslukt av tanken på sin egen manglende evne til å si noe fornuftig. Er overbevist om at ingen har noen interesse av deres meninger.
  • Unngår fysisk kontakt i frykt for at noen skal komme for nært innpå.
  • Ekstremt lav selvtilit.
  • Sterkt hat mot egen person.
  • Desperat ønske om å være usynlig.
  • Følelsesmessig distansering i intime situasjoner.
  • Problemer med å fungere i jobbsammenheng.
  • Ser ikke at noen kan ha glede av deres nærvær.
  • Føler seg underlegen andre.
  • Lager sin egen fantasiverden som et fluktredskap og for å forstyrre smertefulle tanker. (Serier, gaming, tegner osv)
  • Lokaliserer utganger og plasserer seg sånn at de kan stikke av uten at noen legger merke til det.
  • Kan være følsomme overfor lukter, høye lyder eller lys.
  • Har ofte problemer med å sette grenser og er sårbar overfor manipulerende personer.
  • Sterkt kontrollbehov.
  • Perfeksjonisme, alt skal være perfekt så ingen kan utsette noe på dem.
  • Bytter ofte frisør/dagligvarebutikk/restaurant i frykt for å bli gjenkjent.
  • Vil ikke samkjøre med kolleger eller venner i frykt for å bli fanget i en situasjon uten mulighet til å flykte.

Hvis forstyrrelsen forblir ubehandlet, vil personen isolere seg selv stadig mer.

Dette var noen av tingene som gjelder meg når det kommer til denne diagnosen, men det er mye mer, også flere ting jeg ikke har tatt med fordi dette innlegget begynner å bli langt.
Det har blitt en del negative innlegg i det siste, men har flere positive på lager i hjernekassa, så de kommer i løpet av uka! 

Håper dere hadde en bedre helg enn meg, og god sommer!

Helse angst + ukjent Matallergi = Spiseforstyrrelse

God kveld kjære lesere.

Dette innlegget kan virke triggende for personer med Helse angst, Spiseforstyrrelser og lignende!

Så jeg har jo gått ned masse i vekt di siste 18mnd, jeg gikk fra å overspise til å spise veldig lite, og det har gått overraskende lett etter at galleblæra ble fjernet, fikk inn vaner til å veie maten for å passe på nøyaktig hva jeg fikk i meg for å fortsette vektnedgangen. 
Men de siste mnd har jeg merket at det kanskje er noe mer som ligger bak, ettersom at alle i helse teamet mitt har sakt at jeg bør stoppe vektnedgangen nå, fordi etter at overflødig hud skal bli operert bort etter Januar 2023, så er jeg pr nå normal vektig.

Men jeg har i det siste begynt å reagere på mat, jeg hovner opp i og rundt munn, og det kjennes ut som at jeg har spist en brennende kaktus, så det har blitt noen telefoner til legevakt, inkludert at jeg måtte komme inn å få allergi medisiner, jeg har vært hos fastlegen og han tok blodprøver på nøtter og mat varer, alt var negativt, så han henviste til prikktest, som jeg fikk time til 20.oktober!!
Jeg ringte de på fredag og de hadde heldigvis en avbestilling på førstkommende onsdag, men da måtte jeg stoppe på allergi medisinen sånn at testene blir riktige.

Jeg vet jo ikke hva i maten jeg reagerer på, men hver gang det skjer så skriver jeg ned hva jeg har spist, det har skjedd 6 ganger til nå, 4 ganger siste 2 ukene, så siden jeg har kraftig helse angst, så tørr jeg jo nesten ikke spise mat!

Hittil, så har jeg reagert på:
06/05: Bakeri kjøpt, Verdens beste (kake)
01/06: Reeses puffs (frokost blanding)
20/06: Nutrilett Caramell bar (proteinbar)
26/06: Spagetti a la capri, Sjokolade pudding, vanilje saus (spiste de fort etter hverandre, så vet ikke hvem av dem jeg reagerte på)
02/07: Cocopops (frokost blanding)
03/07: Bolle med Kinakål, agurk, pasta, sprøstekt løk og ketchup!

Hevelsen og rødheten etter å ha spist Nutrilett baren

Så fikk begynne hos en ernæringsfysiolog i Frisklivssentralen og vi skulle stabilisere mat og vekt, men det går dårlig ettersom at jeg reagerer på mer og mer mat, og jeg blir reddere og reddere for hver gang, spesielt nå som jeg ikke kan ta allergi medisiner heller. 
Etter at jeg måtte stoppe på allergi medisinen så bestemte jeg meg for å kun spise de få tingene jeg ikke har reagert på til nå, og selvfølgelig så måtte jeg da begynne å reagere på Cocopops, som jeg har spist hver dag i over 2mnd nå, uten å reagere før nå i helga. Så da er jo plutselig all mat usikkert og det trigger angsten min voldsomt, den sier: Du må slutte å spise, alt av mat er farlig!. 

Jeg vet jo at det er urealistisk, men de tankene kommer hver gang jeg er sulten, hver gang jeg lager meg mat, og hver gang jeg spiser

Hun på frisklivssentralen sa også at sånn generelt sett som jeg prater om mat, så ser hun masse røde flagg i forhold til spiseforstyrrelse og spurte om hun kunne få ringe legen min, fordi hun mente at jeg måtte få rask hjelp med allergien før eventuell spiseforstyrrelse blir verre, og at jeg burde bli henvist til noen med bedre erfaring med både spise forstyrrelse og mat/allergier enn henne. 

Jeg sa ja til det, men at pr nå så har legen min sommer ferie. Hun ringte og fikk beskjeden om at han var på ferie og at hun ble anbefalt å sende han melding fordi han sjekker de selv om han har ferie. Så hun ville gjøre det, og spurte om hun kunne ringe psykisk helse også, som var greit for min del. 

Hun spurte også om jeg kunne prøve å spise rene ting sånn i forhold til allergien, slutte å veie maten og meg selv. Hele meg begynte å dirre!

Klarer jeg virkelig å gi slipp på noe av kontrollen min? Jeg kommer jo sikkert til å legge på meg 10kg innen neste uke om jeg gjør det!

Jeg har fulgt disse reglene i over 1år
Spis når du er sulten, men:
Helst over 800Kcal pr dag,
Men ikke noe særlig mer enn 1000Kcal pr dag
Kan gå opp til 1200Kcal på en veldig aktiv dag (hvis trening forbrant mer enn 500Kcal) 
Aldri over 1200Kcal

Når jeg nærmer meg 1200Kcal så får jeg trang til å trene, enten gå meg 1 times tur, ta meg en topp tur, eller spille Beat Saber i over 1 time! 
For å gjøre meg fortjent til mer mat/snacks og fortsatt gå ned i vekt!
Men klarer fortsatt ikke gå over 1200Kcal selv om jeg trener ekstra. 
 

Sa ja til å prøve å la være å veie alt, selv om hele meg strittet i mot.

Dag 1, gikk ikke, veide cocopops,
Dag 2, samme som dag 1
Dag 3, Høy angst dag, spiste under 600Kcal totalt i løpet av dagen
Dag 4, Psykomotoriske fysioterapauten min, syns jeg skal begynne å veie ting igjen hvis det gjør så jeg spiser mindre enn 600kcal pr dag at jeg ikke har kontroll. Men klarte å la være å veie Cocopops, spiste også 3 porsjoner med Foccacia til middag. Skikkelig karbohydrater cravings!
Dag 5, Spiste 4 spiseskjeer is, i stede for å veie opp 100g og veide ikke Cocopopsen 
Dag 6, Samme som dag 4. Men allergisk reaksjon på Cocopopsen!
Dag 7, Veide ikke opp noe i dag, men fikk allergisk reaksjon på middagen min i dag, så da har det skjedd 2 dager på rad! Spiste en bolle med kinakål, agurk, 60g pasta, sprøstekt løk og ketchup (som er veldig rene greier i mine øyne) og spiste dette på dag 5 også, men da reagerte jeg ikke!? Er jo til å bli sprø av!

Skal til frisklivssentralen i morgen, så da får vi se hva hun sier og tenker om veien videre når jeg forteller om denne uken..

Håper dere får en fin kveld videre! 🙂